Omlet lekki i puszysty jak chmurka – Poznaj sekretną technikę!

by:

Polecane

5 (100%) 2 votes

Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej i był prostą potrawą z rozbełtanych i usmażonych jaj.

Od tej pory powstało mnóstwo wariacji tego popularnego, śniadaniowego dania. Sposobów wykonania i dodatków.

Mamy dla Was przepisy na omlety idealne w trzech wersjach.

Składniki:

– 4 jajka
– 150 ml mleka
– 20 g masła
– 1 łyżka oleju roślinnego
– pół łyżeczki soli
 

Filmy online
 

Przygotowanie:

Sekret to sposób w jaki go przygotujesz. Tego omletu nie miksujemy masy ani nie ubijamy jajek. Natomiast mieszamy delikatnie jajka, dodajemy powoli mleko oraz sól i jeszcze chwilę mieszamy. Omlet będziemy piec w piekarniku. Naczynie należy natłuścić olejem, wlać masę jajeczną i piec w 250 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polej omlet roztopionym masłem.